Rug en Nek klachten

34 wervels. De rug is dus, naast een belangrijk lichaamsdeel voor de mobiliteit, ook een beschermer van het ruggenmerg.

Rugklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten ernstig beperken. Toch krijgt bijna iedere Nederlander hier in meer of mindere mate mee te maken. ProFysio Amsterdam zorgt voor de juiste aanpak van de klachten om daarna herhaling zoveel mogelijk te voorkomen.
Rugklachten komen veel voor. Bij velen van ons is dat dan ook bekende problematiek en iets wat ons leven beperkt. Veel klachten zijn verzameld onder rugklachten, die daarmee één van de meest voorkomende klachtenbeelden in de Nederlandse gezondheidszorg zijn. Opgebouwd uit 34, door tussenwervelschijven (discus), met elkaar verbonden wervels waar het ruggenmerg met daarin het centrale zenuwstelsel doorheen loopt. De rug is dus, naast een belangrijk lichaamsdeel voor de mobiliteit, ook een beschermer van het ruggenmerg.
Uit onderzoek weten wij dat bijna alle volwassenen vroeg of laat te maken krijgen met een episode van lage rugklachten. ProFysio Amsterdam gaat samen met jou aan de slag om niet alleen dit beperkende klachtenbeeld zo snel mogelijk te laten verdwijnen maar stelt jou óók in staat om terugkerende klachten te voorkomen.

Zeurende en/of stekende pijn wordt door volwassenen ervaren al of niet samen met uitstraling naar benen of billen. Daarbij wordt soms de term spit (aspecifieke rugpijn) gebruikt. Pijn in de onderrug ontstaat vaak door een overbelasting, door bijvoorbeeld (te) zwaar tillen, maar ook een verkeerde beweging kan de rugklachten veroorzaken.

Last van Rug of Nek klachten?

Neem direct contact op voor een afspraak met een van onze specialisten.

VEEL VOORKOMENDE RUG & NEK KLACHTEN

Pijn in de benen maar géén indicatie waar het vandaan komt? Heb je óók rugklachten? Dan zou dat weleens de oorzaak van de pijn in de benen kunnen zijn.

Bij aspecifieke lage rugpijn kan het voorkomen dat pijn uitstraalt naar de benen. Meestal gaat het hierbij om uitstralende pijn in de bil en/of het bovenbeen veroorzaakt door het verstijven van spieren.

Structuren vanuit de rug, zoals het SI-gewricht (het gewricht tussen staartbeen en bekken) kunnen voor deze pijn zorgen, maar ook de spieren en pezen in de lage rug of bil kunnen dit type pijn in de benen veroorzaken.

ProFysio Amsterdam gaat samen met de patiënt kijken waar deze pijn vandaan komt, hoe de pijn zo snel mogelijk te laten verdwijnen én te zorgen dat de oorzaak aangepakt wordt zodat de kans op hernieuwde uitstralingsklachten in het been geminimaliseerd kan worden.

Bij een hernia gaat de kwaliteit van leven er vaak flink op achteruit. Het beïnvloed namelijk niet alleen de rug maar ook het gehele been en daarmee de vrijheid van bewegen.

Wanneer er een beknelling van de zenuwwortel plaatsvindt in de lage rug (waar de zenuw de wervelkolom verlaat) spreken wij van een hernia. Hierbij vinden heftige pijnklachten plaats in een been (eenzijdig) en de pijn is vaak constant aanwezig en reikt zelfs tot en met de voet. Daarnaast kan er ‘doofheid’ van de huid, tintelingen en spierzwakte veroorzaken.

Bij een hernia speelt het klachtenbeeld zich voornamelijk af in het been, terwijl de oorzaak zich duidelijk in de lage rug bevind. Hier is de pijn echter vaak minimaal waar deze in het been vaak als heftig en schietend ervaren wordt. Soms komt er zelfs controleverlies van spieren ontstaan waardoor je door het been zakt.

ProFysio Amsterdam streeft samen met de patiënt naar vermindering en verdwijning van het klachtenbeeld bij een hernia, dit is echter vaak wel een tijdrovend proces waarbij rustige opbouw een centrale rol heeft op weg naar herstel. Na het herstel helpen wij jou om jouw rug te versterken zodat rugklachten tot de verleden tijd behoren.

Minder soepel kunnen bewegen en vooral pijn bij het opstarten van mobiliteit. Het zijn pijlers die duiden op artrose, ofwel het verval van de kwaliteit van kraakbeen in de gewrichten.

In de onderrug spreken wij van spondylartrose. In dit geval gaat het kraakbeen tussen de ruggenwervels er in kwaliteit op achteruit. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit zorgt voor allerlei klachten rondom het kraakbeen zoals veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen, lichte ontstekingen in de slijmvlieslaag in het gewricht en kan ook verzwakte spieren rond het gewricht tot gevolg hebben. Kortom, het hele gewricht en omgeving kan betrokken zijn bij het klachtenbeeld omtrent artrose.

Vooralsnog is de precieze oorzaak van artrose onbekend maar het staat wél vast dat er verschillende factoren van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van dit klachtenbeeld. Zaken als erfelijkheid, geslacht en overgewicht zijn zaken waarvan vastgesteld is dat het een impact kan hebben op het ontwikkelen van artrose.
Artrose kan als volgt beschreven worden; Wanneer in een gewricht twee botten bij elkaar komen zit hier een laag kraakbeen op elk uiteinde van het bot om ervoor te zorgen dat deze twee beenderen soepel langs elkaar heen bewegen. Het kraakbeen fungeert als het ware als een schokdemper. Wanneer deze ‘schokdempers’ in kwaliteit afnemen ontstaat er frictie in het gewricht doordat de botten langs elkaar heen bewegen, wat pijn veroorzaakt.

Deze pijn kan zich uiten als pijn in de pezen (verbindingen tussen de spieren, die de bewegingen van de botten in het gewricht aansturen en de botten) en in het gewricht zelf wanneer er bewogen wordt en dit het gewricht belast. Meestal ontstaat de pijn wanneer het gewricht weer in beweging komt na een inactieve periode (startpijn). Oók kan de artrose zich tonen als stijfheid in de gewrichten na een periode van rust. In dit geval wordt dit startstijfheid genoemd.
ProFysio Amsterdam streeft ernaar om jouw pijn zoveel mogelijk te verlagen en tegelijkertijd de mobiliteit weer te verhogen.

Het lichaam is onderhevig aan veranderingen en daarvan is ouder worden er één. Dit kan tot verschillende slijtage klachten lijden en één daarvan is Stenose. Dit dient zich veelal aan als ongemak dat zich steeds méér kenbaar maakt.

In de lage rug is stenose een vernauwing van de wervelkolom en dit kan zorgen voor verschillende klachtenbeelden. Deze slijtage in het lichaam kan zich aandienen als rugpijn maar het is óók gebruikelijk dat er klachten van pijn en vermoeidheid in de benen ontstaan voornamelijk bij langdurig staan of lopen.
De aandoening zelf komt vooral voor bij oudere mensen en is een typisch verschijnsel van het verouderingsproces. Om de klachten af te laten nemen is bukken of even gaan zitten veelal effectief.

ProFysio Amsterdam helpt om het klachtenbeeld te verminderen en waar mogelijk weg te nemen. Mobiliteit gaat tenslotte hand in hand met kwaliteit van leven en wij streven ernaar deze zo hoog mogelijk te houden.

Operaties zijn over het algemeen behoorlijke ingrepen voor het lichaam en daarbij zijn operaties aan de onderrug géén uitzondering. Veelal is een herstelperiode gevraagd na de ingreep en bijbehorende fysiotherapie om de rug naar behoren in beweging te krijgen.

Niet elke operatie aan de onderrug is hetzelfde. Door de verschillende klachtenbeelden zijn óók andere typen ingrepen nodig. Soms kan er geopereerd worden via een scoop maar een ‘open’ operatie, waarbij de incisie in de rug aanzienlijk noodzakelijk is, behoort ook tot de mogelijkheden.

Er zijn verschillende trajecten die leiden tot een onderrug operatie. Waarbij een ingreep als gevolg van trauma vaak op korte termijn en zonder voortraject plaatsvindt. Bij andere operaties, zoals het verhelpen van een rughernia, wordt meestal pas tot opereren besloten als het behandeltraject bij de fysiotherapeut onvoldoende resultaten oplevert.

In die gevallen waarbij er geen acute operatie plaats hoeft te vinden, kan ProFysio Amsterdam hier al een belangrijke rol spelen. Een veel gemaakte fout bij operaties is dat het herstel pas na de operatie start maar dat is lang niet altijd het geval. Door je pré operatief voor te bereiden op uw operatie en daarmee deze zo sterk mogelijk aan te vangen, kan het herstel na de ingreep enorm bevorderd worden.

Chat openen
Direct contact? Stuur ons een bericht!
Hi!

Waarmee kunnen we je helpen?