Heup Klachten

Heeft u last van pijn aan de heup? Lees hier over mogelijke oorzaken en de oplossing!

Het hebben van heupklachten heeft veel invloed op hoe wij bewegen. Behorende tot de kern van ons lichaam is het heupgewricht een belangrijke factor in ons lichaam, vooral in het aansturen van onze benen en de verbinding tussen been en romp. Er hangt veel af van het goed functioneren van deze gewrichten.

Ons heupgewricht bestaat uit 2 delen, de kop van het bovenbeen en de kom in het bekken. Doordat het heupgewricht een kogelgewricht is kan het alle kanten op bewegen. Hierdoor komt er veel druk op te staan tijdens dagelijkse activiteiten en sport. Om de op de heup uitgevoerde kracht iets te verlichten zit er op de kop en de kom een laag kraakbeen, dit veert mee waardoor de kracht makkelijker wordt overgegeven naar de romp.

Last van heupklachten?

Neem direct contact op voor een afspraak met een van onze specialisten.

Heupklachten kunnen ook voortkomen uit een bewegingsbeperking van de rug of het bekken. In het bekken zit het SI-gewricht. Dit is een gewricht tussen het staartbeen en de 2 bekkenkammen. Ondanks dat het SI-gewricht niet veel kan bewegen is het van grote invloed op het bewegen in de heup.

In het geval dat er een operatie nodig is (op termijn) stellen wij de patient in staat om zo goed mogelijk aan de operatie te beginnen. Hoe goed jouw herstel gaat zijn, wordt al beïnvloed door jouw fysieke gesteldheid voor de operatie. Uiteraard staan wij óók na een operatie klaar om u verder richting een goed herstel te begeleiden.

Fysiotherapie bij heupklachten richt zich met name op het detoniseren van de musculatuur, het mobiliseren van het heup gewricht, maar ook de omliggende gewrichten (SI gewricht in het bekken en de onderrug, mogelijk de knie en/of enkel). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van oefeningen voor de diepe buik-, rug-, bil- en beenspieren. Manuele therapie is bewezen effectief bij het behandelen van heupklachten. Dit omdat via manueel therapie zeer effectief de beweeglijkheid van heup, bekken en/of onderrug kan worden verbeterd, maar ook omdat de manueel therapeut veel inzicht heeft gekregen over relatie van de heup met de onderrug en bekken.

Veel voorkomende heupklachten

Een lichamelijke kwaal die zich veelal verantwoordelijk is voor operaties aan het heupgewricht.

Bij artrose in de heup (coxartrose) gaat het kraakbeen tussen kop en kom er in kwaliteit op achteruit. Daarbij wordt het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig. Naast deze kraakbeenschade ontstaan er veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Oók is er veelal een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht en komt het regelmatig voor dat de spieren rondom het gewricht verzwakken. Kortom, het is een aandoening waarbij het hele gewricht betrokken is.

Het is onbekend wat de oorzaak van artrose is. Wel staat het vast dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose, zoals erfelijkheid, geslacht en overgewicht.

In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten soepel langs elkaar heen glijden, zitten er op het uiteinde van de botten laagjes kraakbeen. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. De pijn die er vaak bij komt kijken komt waarschijnlijk door de veranderingen binnen en buiten het gewricht. Daarnaast kunnen de pezen om het gewricht pijn doen.

Bij artrose hebben mensen vooral last van pijn in de gewrichten bij bewegen en belasten van het gewricht. De pijn ontstaat vaak als er na een periode van rust weer wordt bewogen, dit heet startpijn. Naast pijn kan het gewricht ook stijf zijn. Dit ontstaat ook vaak na een periode van rust, dit heet startstijfheid. Bij heupartrose is het kenmerkend dat de pijnklachten vaak ontstaan rondom de lies, de bil en het bovenbeen.

Artrose in het heupgewricht zorgt onder andere voor een afname in mobiliteit. ProFysio Amsterdam probeert samen met de patiënt de pijn te verminderen en de mobiliteit op orde te houden om zodoende het algemene klachtenbeeld te verlichten.

Het ontstaan van liesblessures heeft verschillende oorzaken maar vaak ligt de oorsprong van liesproblemen in sport. Liesproblemen in verschillende maten is onder sporters een bekende kwaal, zeker onder diegene die sporten beoefenen met wijdbeense en/of zijdelingse houdingen.

Bij liesblessures betreft het meestal een overbelasting van de spieren en pezen die aanhechten in de lies. Hier zijn meerdere oorzaken voor te vinden, waarbij een snelle toename in sportactiviteit, verkeerd schoeisel of een verkeerde looptechniek de meest gebruikelijke zijn. Dit kan leiden tot een tendinitis beeld (ontstekingsreactie), maar ook kan er sprake zijn van een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur).

Er zijn verschillende spiergroepen die oorzaak kunnen zijn aan deze liesklachten namelijk de spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren), de spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris). Naast de spiergroepen van de benen zelf, kunnen óók de buikspieren liesklachten veroorzaken. Zowel de schuine als de rechte buikspieren kunnen hier verantwoordelijk voor zijn.

Bij liesklachten achterhaalt ProFysio Amsterdam de oorzaak en het type klacht, om daarna het klachtenbeeld samen met de patiënt aan te pakken en jou te helpen met het voorkomen van liesklachten in de toekomst.

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. Het risico op artrose neemt toe met de leeftijd. Een deel van de patiënten met heup- of knieartrose ondergaat een gewrichts vervangende operatie.

Het heupgewricht bestaat uit het bovenbeen (femur) met daarop de kop van de heup (caput) en de kom van de heup (cavitas), die zich in het bekken bevindt. Rondom het heupgewricht lopen veel spieren. Deze zijn belast met het stabiliseren van het bekken en het in beweging brengen van het been. Wanneer de functionaliteit van het heupgewricht dermate achteruit gaat en de mobiliteit daarmee verminderd, is een nieuwe heup het antwoord.

Na een operatie van het heupgewricht staat ProFysio Amsterdam klaar om de patiënt te helpen bij de revalidatie.

Chat openen
Direct contact? Stuur ons een bericht!
Hi!

Waarmee kunnen we je helpen?