Hand of Pols Klachten

ProFysio houdt graag voor elke patiënt de vinger aan de pols.

Onze handen zijn eigenlijk bijna continue in gebruik. Of dat je nou achter de laptop aan het werk bent, het avondeten kookt of sport. De handen zijn bijna altijd bezig én de bewegingen die door de hand en pols gemaakt worden, zijn vaak erg nauwkeurig. Er zijn simpelweg veelal kleine, precieze bewegingen nodig. Klachten aan de hand en pols kunnen daarom al snel een ontwrichtend effect hebben in het dagelijks leven.

Maar bepalen wat er precies gedaan moet worden is niet zomaar bepaald. De oorzaak van klachten aan de hand of pols is enorm wisselend.

ProFysio Amsterdam schat kwetsuren aan de pols en hand dan ook op waarde in, zodat dit belangrijke deel van jouw lichaam weer snel naar behoren kan functioneren.

Last van hand of pols klachten?

Neem direct contact op voor een afspraak met een van onze specialisten.

VEEL VOORKOMENDE HAND / POLS KLACHTEN

 

Wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid van uw lichaam dan kunt u vroeg of laat klachten krijgen.
RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voor komen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van RSI. RSI komt in veel beroepsgroepen voor.
RSI staat voor Repetitive Strain Injury. CANS staat voor Complaints Arm Neck Shoulder. RSI is de ‘oude’ benaming en CANS is de ‘moderne’ benaming voor hetzelfde klachtenbeeld.

Onderstaande symptomen horen bij RSI. Wanneer je één of meerdere klachten herkent, neem dan direct maatregelen.

  • Tintelingen in vingers of hand(en)
  • Het gevoel dat de arm of hand doof aanvoelt
  • Pijnlijke pols en/of schouder
  • Pijnlijke schouderbladen, armen, nek, rugklachten, vingers
  • Hoofdpijn
  • Het gevoel dat het lichaamsdeel koud of juist warm wordt
  • Onvermogen om de arm op te tillen, bijvoorbeeld ’s nachts
  • Wakker worden van de pijn of niet in slaap kunnen komen
  • Bij pauze treedt verbetering op maar op den duur heeft u het gevoel dat niets echt helpt
  • Misselijk van de pijn
  • Spierkramp rond nek en schouders
  • Stijfheid
  • Krachtverlies
  • Veel pijn en niet kunnen ontspannen door de pijn

CTS is een een klacht zonder duidelijke oorzaak maar met erg vervelende symptomen. Wel lijkt bij CTS overbelasting een factor te zijn.
Bij het klachtenbeeld van CTS is er sprake van een ontsteking aan de pezen die naar de pols leiden. Bij de klachten die voortkomen uit deze ontsteking spelen de zenuwen een grote rol. Klachten als functieverlies van de pols/vingers met daarbij een verminderde mobiliteit worden geregeld ervaren. Verschillende klachten zoals tintelingen en een doof gevoel in de handpalm en vingers, vermindering van kracht en pijn die uitstraalt richting de onderarmen  soms zelfs de bovenarm of schouder worden aan CTS gekoppeld. Treffend aan CTS is dat de pijn veelal het ergste naar boven komt tijdens de nachtelijke uren en overdag in wat mindere mate aanwezig is.

Onderdeel van ons verouderingsproces is gewrichtsslijtage, ook bekend als artrose. Het is een aandoening die in alle gewrichten kan plaatsvinden maar veelal in de hand en pols voorkomt.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten er geleidelijk op achteruit. Deze wordt almaar dunner en zachter totdat deze steeds meer klachten op gaat leveren bij het bewegen van het gewricht. Uiteindelijk gaat dit pijnklachten opleveren en wordt het problematisch. Er kan artrose optreden tussen de twee onderarmbotten in de pols, in de handwortel, in de vingers en bij de duim.

Artrose komt veelal met de leeftijd. De aandoening doet zich verder eerder voor bij mensen met reuma, op delen waar een breuk plaatsgevonden heeft of wanneer er (te) lang zwaar werk uitgevoerd is.

Het klachtenbeeld bestaat voornamelijk uit pijn, eventueel ook tijdens nachtelijke uren, gewrichtsstijfheid en zwelling.

Bij ProFysio Amsterdam worden artrose klachten beoordeeld om de staat van de aandoening te bepalen. Daarna is het zaak jouw mobiliteit zo optimaal mogelijk te houden waarbij de klachten die worden ervaren geminimaliseerd worden.

Een breuk of fractuur aan de pols is een regelmatig voorkomend trauma. Bij een valpartij is het een veelal automatische reactie om jezelf op te proberen te vangen en daarvoor wordt vooral de hand/pols gebruikt. Bij een verkeerd contactmoment met de ondergrond of wanneer er te veel kracht op het gewricht uitgeoefend wordt, kan er een fractuur ontstaan.

De pols bestaat uit twee botten, de ellepijp (radius) en het spaakbeen (ulna) en de handwortelbeentjes. Bij een breuk is er meestal sprake van een fractuur in één van deze twee botten. Afhankelijk van de impact van de breuk en de mate van schade wordt er bepaald of er een operatie plaats moet vinden.

Chat openen
Direct contact? Stuur ons een bericht!
Hi!

Waarmee kunnen we je helpen?